Ciekawostki o soli kamiennej

sól kuchenna

Sól kamienna odgrywa ważną rolę w życiu człowieka. Dawniej była cenniejsza niż złoto. Pozwala doprawić różne dania, a także sprawdza się jako naturalny środek konserwujący. Ponadto zawiera wiele ważnych dla naszego organizmu składników. Oto garść ciekawostek o soli kamiennej.

Jak powstała sól kamienna?

Sól kamienna występuje pod postacią chlorku sodu, czyli kruchej skały osadowej. Pojawiła się na Ziemi miliony lat temu. W dawnych epokach prehistorycznych powstawała w taki sam sposób jak dzisiaj. Jej powstawaniu sprzyja suchy i gorący klimat, w którym w wodach mórz i słonych jezior zachodzi proces odparowywania. Rezultatem takich działań jest halit. Odparowywanie wilgoci sprawia, że dodatkowo odkłada się też siarczan wapnia, chlorek i siarczanu potasu i magnezu.

Sól kamienna i morska są zdrowe

Tak, ale w określonej ilości. Oba rodzaje soli są równie dobrym źródłem mikroelementów, m.in. cennego dla nas sodu. Ze względu na duże zanieczyszczenie mórz zdrowszą wersją może okazać się sól kopalniana.

Spożycie soli przez Polaków przekracza normy

To prawda, że sól niesie ze sobą korzyści zdrowotne, ale nie wtedy, gdy spożywana jest w nadmiernej ilości. Tymczasem większość Polaków jada jej codziennie zdecydowanie za dużo. Według Światowej Organizacji Zdrowia dzienne zapotrzebowanie na sól to 5 gramów, a tymczasem statystyczny Polak spożywa codziennie około 11 gramów soli. Jej nadmiar z kolei może prowadzić do różnych powikłań – jak na przykład nadciśnienie tętnicze.

Poza tym niemal 40% soli w naszym jadłospisie pochodzi z produktów przetworzonych. Sól nas przyzwyczaja i uzależnia, dlatego należy zachować czujność. Sól jest niemal wszędzie – m.in. w wędlinie, pieczywie, nabiale, ketchupie, a także różnych produktach gotowych (jak sosy czy mieszanki przypraw w torebce). Sól aktywuje te same komórki mózgowe, co inne używki.

Sól nie jest wskazana dla dzieci

W diecie niemowląt soli nie powinno być w ogóle. Dlaczego? Ich nerki nie są jeszcze w pełni wykształcone, co oznacza, że mogą sobie nie poradzić z takim obciążeniem. Poza tym małe dziecko, jeśli jeszcze nie zna smaku soli, nie odczuwa jego braku. Ważny dla organizmu sód można z kolei dostarczać pod postacią innych pokarmów

Gdzie są największe złoża soli w Polsce?

Nie, wcale nie w słynnej Wieliczce! Największe złoża soli kamiennej znajdują się w północno-zachodniej i środkowej części Polski. Wieliczka oraz Bochnia to niewielkie źródła soli pochodzącej z trzeciorzędu. Ze skupisk soli pochodzących z cechsztynu, czyli późnego paleozoiku, słyną Kłodawa i Inowrocław.

fot. minree / Pixabay