Co pić, by rozgrzać organizm jesienią?

Napój imbirowy

Sprawdzone, domowe sposoby na rozgrzanie organizmu w okresie jesienno-zimowym są na wagę złota. Potrawy i napoje chronią przed przeziębieniem i rozgrzewają organizm. Co warto pić? Sięgaj po zimowe herbaty, sycące zupy kremy, napary ziołowe, kawę z kardamonem i domowy grzaniec.

Sposobów na rozgrzanie organizmu jest kilka – można ukryć się pod kocem, wziąć gorącą kąpiel, udać się do sauny, ale też zjeść pożywną i sycącą zupę oraz pić aromatyczne napary i herbatki. W tym czasie łatwo o wyziębienie organizmu. Wahania temperatur i nieodpowiedni ubiór to główne przyczyny wychłodzenia ciała.

Jak się skutecznie rozgrzać – co warto pić?

Herbata z imbirem. Wystarczy zalać wrzątkiem kilka plasterków imbiru, a po przestudzeniu dodać cytrynę i miód, by przygotować smaczny i rozgrzewający napój. Sięgaj głównie po korzeń imbiru zamiast proszku. Poza tym można też dodać cynamon, kardamon i goździki.

Napary z ziół. Skuteczne będą herbatki i napary z ziół, ew. z dodatkiem cytryny i miodu. Może to być m.in. pokrzywa, ziele macierzanki, kwiaty czarnego bzu czy kwiat lipy. Z kolei unikaj naparów z mięty, bo mają właściwości wychładzające organizm.

Napary ziołowe można nosić ze sobą w kubku termicznym – zabrać w podróż czy do pracy. By w pełni wykorzystać moc ziół, parz je przez co najmniej 10 minut. Przyniosą ulgę w bólach gardła i głowy, przy kaszlu, katarze i gorączce, gdy czujesz, że bierze Cię przeziębienie. Mają one działanie antywirusowe i podnoszą ogólną odporność organizmu.

Herbata z sokiem z malin. Najlepiej dodać nieco soku lub konfitury domowej produkcji.

Kakao. Naturalne kakao ma cenne właściwości – rozgrzewające, ale też jest bogate w magnez, a w dodatku poprawia nastrój. Można je przygotować także na bazie mleka roślinnego – np. migdałowego czy sojowego.

Gorące i pożywne zupy. Tradycyjne lub zupy krem świetnie rozgrzewają od środka. Polecamy m.in. krem z dyni, z pasternaku, z pora lub klasyczny krupnik.

fot. jmexclusives / Pixabay