Grypa żołądkowa, jelitówka – objawy i leczenie

wzdęcia

Grypa żołądkowa, znana także jako grypa jelitowa lub jelitówka, to infekcja układu pokarmowego. Wywołują ją wirusy z rodzaju rotawirusów, norowirusów lub adenowirusów. Sprawdź, jakie są objawy tej choroby, a także, jak ją skutecznie leczyć.

Podstawowe objawy grypy żołądkowej

Typowymi objawami dla grypy żołądkowej są wymioty oraz wodnista biegunka. Często występuje także gorączka, bóle brzucha i mięśni, spadek apetytu oraz często ogólne osłabienie. Szybko prowadzi też do odwodnienia.

Leczenie grypy żołądkowej

Nie ma jednego planu leczenia takich zakażeń wirusowych – leczenie opiera się przede wszystkim na zwalczaniu objawów jelitówki.

Nawadnianie. Zarówno wymioty, jak i biegunki mogą szybko doprowadzić do odwodnienia, do utraty wody oraz cennych dla organizmu mikroelementów, m.in. sodu, potasu, magnezu i wapnia. Dlatego niezwykle ważnym elementem leczenia jest regularne nawadnianie organizmu.

Picie dużej ilości płynów, między innymi wody niegazowanej z dodatkiem elektrolitów oraz lekkich herbatek i naparów ziołowych, to podstawa. Elektrolity skutecznie wspierają regenerację organizmu. Powinno się wypijać co najmniej 2-3 litry płynów, najlepiej o wysokim stężeniu elektrolitów. Herbatki ziołowe, np. napary z mięty, dodatkowo złagodzą objawy biegunki.

Probiotyki. Pomocne są dodatkowo jogurty, kefiry lub probiotyki, które odbudują mikroflorę bakteryjną jelit, która zostaje zaburzona przez biegunkę. Każde wypróżnienie podczas biegunki zaburza stan mikroflory jelitowej. Jogurty, kefiry i probiotyki pomogą ją odbudować, bo zawierają żywe kultury bakterii.

Leki. W leczeniu biegunki należy przyjmować leki, które uspokoją perystaltykę jelit i przyspieszą wchłanianie wody z jelita, a także poprawiają konsystencję stolca. Jeśli mamy wymioty i bóle brzucha, trzeba wdrożyć także takie leczenie. W przypadku gorączki musimy jeszcze pamiętać o jej zbijaniu.

Co można jeść podczas jelitówki?

Grypa żołądkowa szybko osłabia i wykańcza organizm, dlatego trzeba go wzmacniać – nawet jeśli nie mamy apetytu. Wskazane są m.in. dobrze ugotowany ryż, gotowane ziemniaki, gotowana marchew, sucharki, kasza manna gotowana na wodzie, banany i gotowane jabłka.

Wskazane są produkty, które nie są bogate w błonnik, który może podrażniać jelita. Kleik ryżowy z dodatkiem gotowanej marchewki oraz białe pieczywo i sucharki mogą być podstawą diety. Później można włączyć także inne produkty – m.in. zupy i gotowane mięso. Odradza się natomiast spożywanie dań smażonych i surowych. Dobra będzie potrawka albo zupa jarzynowa ugotowana na drobiowym wywarze. Ugotowane mięso drobiowe i warzywa to lekkostrawne potrawy, ale i źródło składników odżywczych. Poza tym zupy to płynne posiłki, a zatem przy okazji nawodnią organizm.

Z czasem można też włączyć owoce, najlepiej zawierające garbniki – m.in. czarna borówka, poziomki, jagody, aronia i czarna porzeczka. Pomoże też duszone jabłko oraz banany, które dostarczą potasu, którego też może organizmowi brakować.

fot. derneuemann / Pixabay