Jakie książki o sokach warto kupić?

Sok z jarmużu

Popularność detoksu sokowego, czyli diety sokowej, cały czas rośnie. Powstają firmy cateringowe oferujące tę dietę, a istniejące poszerzają swoją ofertę. Czy jest ona jednak bezpieczna i oczyszcza organizm z toksyn? Po jakie książki warto sięgnąć, by dowiedzieć się, w jaki sposób komponować przepisy na te pyszne płynne przekąski.

Zdrowe odżywianie, bogate w świeże produkty sezonowe, a także aktywność fizyczna są dobrym sposobem na utrzymanie właściwej masy ciała i dobrej kondycji organizmu. Dieta sokowa bije rekordy popularności. Warto jednak podejść do niej zdroworozsądkowo i traktować soki jako element diety.

Na czym polega dieta sokowa?

Dieta sokowa polega na piciu jedynie soków i ew. innych płynów o klarownej konsystencji. Wiele diet zaleca odstawienie na czas jej trwania jedzenia innych pokarmów. Liczba spożywanych kalorii jest bardzo ograniczona przez kilka dni. Z kolei diety sokowe, które nie wykluczają produktów stałych, są częściej zalecane i mogą być stosowane przez dłuższy okres. Soki, świeże i naturalne, to prosty sposób na dostarczenie do organizmu cennych składników, m.in. witamin, makro- i mikroelementów oraz błonnika. Warzywa i owoce są ważną częścią zrównoważonej diety.

Większości osób, które decydują się na taki detoks, zależy na zgubieniu kilku kilogramów, wzbogaceniu diety, poprawie kondycji i odporności. Dieta sokowa ma bardzo małą liczbę kalorii, ale też niską wartość odżywczą, dlatego zalecamy picie soków jako dodatku, nie powinny zastępować posiłku. O tym, jak komponować soki, jaki mają wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie, można przeczytać w różnych książkach, a także znaleźć sprawdzone przepisy. Kilka z nich prezentujemy poniżej.

Sanda Cabot – „Świeże soki z warzyw i owoców mogą uratować Twoje życie”

Sandra Cabot to lekarz z 40-letnim stażem. Jest autorką także innych książek z pogranicza lifestylu i medycyny – jak m.in. „Chcesz schudnąć, ale nie potrafisz przestać jeść” lub „Cała prawda o cholesterolu”. W prezentowanej książce przekonuje, że można sobie pomóc oraz zapobiegać przewlekłym chorobom za pomocą natury – soków naturalnych, odpowiednio skomponowanych.

Cabot dzieli się obserwacjami i wiedzą, uważa, że świeże soki z warzyw i owoców pomogły jej u wielu pacjentów wyleczyć przewlekłe choroby – nawet jeśli medycyna konwencjonalna nie przynosiła rezultatów. W książce znajdziemy różne łatwych przepisów na soki i smoothie, które przeciwdziałają różnym dolegliwościom i mają dobry wpływ na bóle zatok, głowy czy obniżenie odporności. Dodatkowo pomogą w oczyszczaniu organizmu i odtruwaniu go z toksyn.

Agata Ziemnicka – „Soki i koktajle w minutę”

To skarbnica inspirujących przepisów na soki i koktajle, zupy, śniadaniowe bowle, które można przyrządzić w… minutę. Soki zawierają wiele cennych składników odżywczych, mikro- i makroelementów, minerałów, witamin, antyoksydantów, enzymów, błonnika i wiele innych elementów.

Agata Ziemnicka-Łaska zaczęła przygotowywać koktajle śniadaniowe i zupy kremy dla dzieci, bo zajmowało jej to niewiele czasu. Potem zaczęła robić też wyciskane soki, szoty i śniadaniowe „misy mocy”. Wyciskanie soków i miksowanie koktajli okazało się szybkie i wygodne, ale też zdrowe i przyjemne. Autorka postanowiła podzielić się swoimi przepisami, wiedzą i doświadczeniami, opracowując tę książkę.

Beata Pawlikowska – „Soki i koktajle świata”

Szklanka pełna soku przyrządzonego z dojrzałych owoców mango i pomarańczy brzmi zachęcająco. Pawlikowska po wypiciu go w Ameryce Południowej postanowiła zainwestować w urządzenie do koktajli i soków. Poznała różne smaki, podróżując do Brazylii, Kolumbii, Indii, Wenezueli, Tajlandii, Meksyku, na Sri Lankę, Kubę czy do Afryki. Po powrocie zajęła się przyrządzaniem soków bogatych w witaminy – w najprostszej, dobrze przyswajalnej i najbardziej smacznej postaci! Książka obejmuje ponad 70 autorskich przepisów na soki i koktajle, część powstała z inspiracji egotycznymi krajami.

Nicola Graimes – „Superodżywcze soki i smoothie”

Świeże soki, koktajle i smoothie są cenne dla organizmu. Warto też dodawać do nich tzw. superfoods, która wzmacnia ich działanie. Pomogą zrzucić kilogramy, zregenerować i oczyścić organizm, zadbać o kondycję fizyczną i psychiczną, zadbać o zdrowy wygląd oraz odzyskać energię. Książka obejmuje ponad 100 ilustrowanych przepisów na soki warzywne i owocowe – jak zielone soki, soki oczyszczające, regenerujące i wzmacniające odporność czy smoothie proteinowe albo koktajle po treningu.

fot. monikabaechler / Pixabay

O Adam Kwiatkowski 120 artykułów
Hej! Jestem Adam. Sport i kalistenika to moje życie, a poranny bieg to moja codzienność. Interesuję się zdrowym odżywianiem i eksperymentuję z dietami, zwłaszcza białkowymi i niskowęglowodanowymi. Na tej stronie dzielę się swoją wiedzą i doświadczeniami. Aha, jeśli słyszysz szczekanie - to moje dwa owczarki niemieckie. Zapraszam do odkrywania tajników zdrowego stylu życia razem ze mną!