Kiszenie warzyw czy owoców to naturalna metoda konserwowania produktów spożywczych. W trakcie tego procesu cukry proste ulegają rozkładowi do kwasu mlekowego, a on odpowiada za dobre warunki dla rozwoju bakterii jelitowych. Hamuje też rozwój bakterii gnilnych i poprawia ogólną odporność organizmu. Moda na kiszenie trwa, dlatego prezentujemy trzy wybrane książki na ten temat.
„Kiszonki i fermentacje”, Aleksander Baron
To znana książka, która została wydana ponownie, ale przedtem rozszerzona. Dzięki niej nauczyć się przyrządzać m.in. stir fry z kiszonymi burakami i jarmużem, kiszone migdały, tatar z kiszonym czosnkiem, a nawet pyszny i sycący krupnik na fermentowanej kaszy gryczanej.
Aleksander Baron to prawdziwy mistrz, szef kuchni z warszawskiej restauracji Zoni i najlepszy w Polsce znawca sztuki fermentacji.
Potrafi nie tylko podbić, ale i zadziwić nasze kubki smakowe oraz fantazję. Nie boi się odważnych fermentacji i eksperymentów, które chętnie wykorzystuje do dań tradycyjnych. W ten sposób przygotowuje je w nowoczesnym wydaniu. Książka rozszerzona zawiera jeszcze więcej przepisów i inspiracji. Poza recepturami w książce zostały też omówione techniki przygotowania wybranych kiszonek
„Domowe kiszonki z owoców warzyw i ziół”, Magdalena Pieńkoś
Magdalena Pieńkoś to weganka, która wyjaśnia nam, w jaki sposób poprawnie kisić warzywa, owoce, grzyby, a także jak przyrządzać fermentowane napoje i pomysłowe dania z dodatkiem kiszonek. Są one świetną inspiracją na kolorowy i zdrowy posiłek bez mięsa. W książce znajdziesz wiele przepisów na warzywne dania pełne cennych witamin, kolorów, smaków i aromatów. Autorka podkreśla też, że kiszonki to naturalne probiotyki wspomagające naszą odporność, co ma duże znaczenie w sezonie jesiennym i zimowym oraz w dobie pandemii.
„Domowe kiszonki, które leczą”, Ewa Sypnik-Pogorzelska i Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska
Autorki to pasjonatki i dietetyczki z powołania, założycielki Poradni Dietetycznej – Dietosfera. Zajmują się szeroko pojętym poradnictwem żywieniowym oraz dietoprofilaktyką schorzeń cywilizacyjnych i dietoterapią chorób. Jedną z ich działalności są publikacje – m.in. książka na temat kiszonek. Po pierwsze, kiszonki są smaczne i bardzo zdrowe, to kopalnia witamin (C, A i E), składników mineralnych i probiotyków, które mają wpływ na nasz układ pokarmowy i odpornościowy. Są też znanym od lat sposobem przechowywania i konserwowania żywności – bez dodatków chemicznych. Przepisy na domowe kiszonki są proste, nie trzeba mieć talentu do gotowania ani zdolności kulinarnych.
fot. PhotoMIX-Company / Pixabay