Makaron bardzo jajeczny – do zupy i nie tylko

Makaron bardzo jajeczny, a może jaja a’la makaron? Oto propozycja prostego dania, który przyrządza się w mig, smakuje świetnie jako dodatek i urozmaica dania.

Główny składnik to jaja, usmażone na odrobinie oliwy, tak więc nie jest to pozycja zalecana w pierwszych fazach diety Dukana.

 
 
Składniki:
  • 2 jaja
  • łyżeczka oliwy
  • natka pietruszki lub szczypiorek lub inne zioła według uznania
  • pieprz i inne suche przyprawy według uznania

W miseczce rozkłócić dwa jajka, dodać posiekaną pietruszkę, koperek, szczypiorek czy inne dodatki, które nam smakują. Na patelni podgrzewamy oliwę, wlewamy jaja, rozprowadzamy po patelni, tworząc cienki placek  – omlet. Gdy dół jest ścięty, przerzucamy placek na drugą stronę, aby i ona się ścięła i lekko zrumieniła.

Gotowy placek jajeczny przekładamy na deskę do krojenia, gdy ostygnie zwijamy ją w rulon i tniemy na paseczki.

makaron2

Taki makaronik możemy dodawać do zup (ugotowanych z dozwolonych produktów) czy też do sałatek. Urozmaica codzienne menu i jest jedną z alternatyw serwowania jaj.

One Response to Makaron bardzo jajeczny – do zupy i nie tylko

  1. Alojamiento pisze:

    Dopiero teraz mozna gotowac makaron w osolonej wodzie, makaron gotuje sie bardzo szybko. Jak makaron wyplynie na powierzchnie, gotuj doslownie kilka sekund i gotowe. Makaron przelac przez sito i gotowe.

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *