Makaron z roślin strączkowych – wegetariański i bezglutenowy!

groszek

Bardzo modnym produktem jest ostatnio makaron z roślin strączkowych – m.in. z soczewicy, ciecierzycy, grochu albo fasoli. Nie zawiera glutenu, sprawdza się do wielu potraw, jest smaczny i bogaty w cenne składniki odżywcze.

Co to jest makaron roślinny?

Makaron z roślin strączkowych jest produkowany z mąki uzyskanej z nasion roślin strączkowych i wody. To ciekawy zamiennik tradycyjnego makaronu. Będą cennym produktem w kuchni, jeśli mają czysty skład – nieduży dodatek wody. Sięgaj głównie po te oznaczone certyfikatem bio.

Dlaczego warto jeść makarony strączkowe?

Makaron roślinny jest dietetyczny, zawiera 4 razy więcej błonnika niż makarony tradycyjne, a przy tym aż o jedną trzecią mniej węglowodanów. Poza tym jest bogaty białko roślinne, które zastąpi białko zwierzęce. Są też polecane dla osób chorujących na celiakię, bo nie zawierają glutenu.

Makarony strączkowe to źródło wartości odżywczych i minerałów. Warzywa te zawierają sporo białka i błonnika, a zatem pomagają spowolnić trawienie. Na przykład makaron z ciecierzycy to świetne źródło również witamin B1, B2, B3, magnezu, fosforu, wapnia, żelaza, potasu i kwasu foliowego. Poprawia także gospodarkę lipidową dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym. Z kolei makaron z fasoli działa przeciwutleniająco i walczy z wolnymi rodnikami. Wspomaga też oczyszczanie organizmu z zalegających szkodliwych produktów przemiany materii.

W kuchni będą bardzo uniwersalne, bo można przygotować każde znane nam danie na bazie makaronu – jak m.in. spaghetti bolognese. Dobrze smakuje także z sosem pomidorowym lub grzybowym, jako dodatek do zupy albo do sałatki. Osoby, które muszą na bieżąco monitorować poziom cukru we krwi, również powinny zwrócić uwagę na strączki. Poza tym roślinne makarony są bardzo kolorowe i zachęcają do ich spożywania – wyglądają i smakują wyśmienicie.

fot. balouriarajesh / Pixabay