Nabiał w diecie Dukana – co wolno jeść?

Dieta Dukana obejmuje m.in. spożywanie chudych produktów nabiałowych, np. twarogów, jogurtów itd. Sprawdź, które z nich warto wybrać, będąc na tej diecie.

 
 

Lista dozwolonych produktów na diecie Dukana wbrew pozorom nie jest wcale tak krótka. Wielu jej przeciwników wskazuje na to, że jest ona dość uboga i eliminuje wiele cennych pokarmów. Skupmy się jednak na tym, co i dlaczego jeść warto – m.in. są to chude produkty nabiałowe.

Z kolei miłośniczki tej diety przekonują, że jedzą do syta, nie są głodne, a także osiągają swój cel – chudną. Dieta zakłada spożywanie jedynie ściśle określonych produktów, ale jest ich stosunkowo dużo – w tym aż 72 produkty pochodzenia zwierzęcego, m.in. nabiałowe.

Można jeść chude mięso, wędliny i podroby, ryby i owoce morza, drób z wyjątkiem gęsi oraz kaczek (ze względu na wysoką zawartość tłuszczu) i skóry, a także nabiał – to bardzo szeroka grupa produktów.

Obejmuje ona jajka na różne sposoby (ale bez tłuszczu jak sadzone czy klasyczna jajecznica), chude jogurty, twarogi, białe serki, serki homogenizowane, a nawet chude mleko. Może być też nabiał z dodatkiem słodzików – jak niektóre serki, ale tych z zawartością cukru należy unikać.

Z tego też powodu wybieraj jogurty, kefiry czy maślanki naturalne – te owocowe zwykle zawierają cukier. Można zjeść taki produkt raz na jakiś czas. Kluczowa zasada – należy wybierać produkty chude, o niskiej zawartości tłuszczu. Warto jadać ze wraz z warzywami i ziołami, które świetnie wzbogacą ich smak.

Ewelina, f:summa/Pixabay

Dodaj komentarz