Renowacja powłok teflonowych a zdrowie

patelnia teflonowa

Większość z nas na co dzień korzysta z patelni teflonowych, by zadbać o zdrowie i sylwetkę. Smażenie bez tłuszczu to sposób na dobre samopoczucie i ładną sylwetkę. Duże znaczenie ma jednak sposób użytkowania sprzętu teflonowego oraz jego prawidłowa pielęgnacja.

Powłoki teflonowe – mała rewolucja w gastronomii

Teflon jest nazwą handlową politetrafluoroetylenu (PTFE), związku chemicznego wynalezionego w 1938 roku. Jest na tyle uniwersalny, że wykorzystuje się go w różnych branżach. Moment jego powstania był ważny m.in. dla restauratorów i dietetyków, którzy uznali go nawet za rewolucję w branży. Od połowy XX wieku jest wykorzystywany jako powłoka w patelniach, wokach, garnkach, gofrownicach i innym sprzęcie gastronomicznym ze względu na jego liczne zalety.

Czy korzystanie z patelni teflonowej jest bezpieczne?

Codzienne użytkowanie teflonowego sprzętu kuchennego jest całkowicie bezpieczne. Co więcej, teflon zapobiega przywieraniu produktów do powierzchni patelni i przypalaniu potraw w trakcie smażenia, co jest jednym z jego głównych atutów.

Poza tym czyszczenie teflonowych powierzchni jest proste i przyjemne. Teflon nie sprawia żadnych kłopotów podczas zmywania, ale wymaga delikatnego traktowania. By smażenie na teflonie było bezpieczne, trzeba jedynie przestrzegać kilku zasad.

Nie powinno się nagrzewać sprzętu z powłoką teflonową do temperatury powyżej 250 st. C. Nie można też rysować jej powierzchni ostrymi narzędziami, dlatego do mieszania potrawy używaj silikonowych szpatułek albo drewnianych łyżek. W razie zużycia powłoki, należy wymienić ją na nową.

Regeneracja powłok teflonowych

Jak wykazały liczne badania toksykologiczne, teflon nie jest rakotwórczy ani genotoksyczny, dzięki czemu szybko zyskał popularność jako dobry materiał do produkcji powłok patelni oraz innych sprzętów wykorzystywanych w gastronomii.

Jednak każda powłoka teflonowa z czasem ulega zużyciu i nie będzie już zdatna do użytku. Stopień jej zużycia należy sprawdzać na bieżąco. W takiej sytuacji należy ją wyrzucić albo poddać renowacji. Taką usługę oferuje m.in. firma Nelvi Gastro ( https://nelvigastro.pl/), która wydłuża życie sprzętu kuchennego poprzez nakładanie profesjonalnych powłok Vitaflon®.

fot. StockSnap / Pixabay