Słodki sposób na alergię. Wypieki i desery bez mleka i jajek a czasem bez glutenu

Jak gotować dla dwójki dzieci, które mają alergie pokarmowe? Jak gotować, by dzieci chciały jeść to, czego nie jedzą ich rówieśnicy? Jak gotować i przy tym nie zwariować? Małgorzata Kalemba-Drożdż udowadnia, że można. To właśnie ona jest matką dwójki dzieci uczulonych na jajka i mleko. A to przecież produkty, które znajdują się niemal w każdej potrawie, a przede wszystkim w tym, co dzieciaki lubią najbardziej: słodkich i słonych przekąskach.

 
 

Autorka książki jest doktorem biochemii na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie. Wykładowca, kulinarna blogerka (blog pt. „Trochę Inna Cukiernia”). I przede wszystkim mama dbająca o zdrowie swoich dzieci. Jak mówi, alergie pokarmowe nie wykluczają smacznego jedzenia, w tym słodkości, które tak uwielbiają maluchy.

Na swoim blogu publikuje sporo przepisów na dania bez jaj i mleka. Ale dopiero w książce znajdziecie je wszystkie – ponad 160 oryginalnych przepisów na domowe wypieki, koktajle i desery. Ciasteczka i batoniki bez użycia alergizujących jajek i mleka? Muffinki, lody, słodkie chlebki? Tak, to możliwe! Sięgnij po tę pozycję, a zobaczysz, że świat słodkości nie jest wcale taki jednoznaczny, jak ci się wydaje!
Jak zauważa autorka, wiele przepisów można wykorzystać również w diecie wegańskiej.

Komentarze czytelników:

Ania: Świetna książka! Jestem pod dużym wrażeniem wiedzy i inwencji twórczej autorki! Sama mam dziecko uczulone na laktozę i od paru miesięcy zachodziłam w głowę, jak urozmaicić codzienny jadłospis Kubusia. Najgorzej było ze słodyczami, koledzy w szkole (Kubuś chodzi do pierwszej klasy) przychodzili z batonikami i wafelkami albo kupowali je sobie w szkolnym sklepiku, a moje dziecko mogło tylko z żalem na to patrzeć. Odkąd trafiłam na blog pani Małgosi, a potem kupiłam jej książkę sama piekę Kubie ciasteczka. Moje dziecko nie musi już odwracać oczu, gdy inni rozkoszują się smakiem słodyczy, bo zawsze ma w swojej śniadaniówce zdrowe dla niego słodkie przekąski

Kaja, 23 lata: Nie wiedziałam, że można samemu przyrządzić takie pyszności. Czytam, piekę, mrożę, gotuję. Razem z książką! Polecam wszystkim, którzy mają nietolerancję na mleko czy jajka.

Autor: Małgorzata Kalemba-Drożdż
ISBN: 9788376425061
Wydawnictwo Pascal, 2015 r., 288 stron

Dodaj komentarz