Sok z brzozy – co to jest i dlaczego warto go pić?

Sok z brzozy

Sok z brzozy stosuje się w medycynie ludowej jako lek przeciwnowotworowy. Wiele osób sądzi, że sok z brzozy łagodzi objawy choroby wrzodowej i bóle reumatyczne. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości lecznicze ma sok z brzozy.

Świeży sok z pnia brzozy oraz jej młodych liści i pączków to skarbnica witamin i minerałów. Najcenniejszy jest sok pozyskiwany z pnia brzozy (oskoła, bzowina), bo w nim znajduje się najwięcej witamin i soli mineralnych. Cenny jest też sok z liści czy dojrzewających pączków brzozy.

Kiedy zbierać sok z brzozy?

Sok z brzozy najlepiej zbierać na przełomie marca i kwietnia. Pozyskanie soku nie jest najłatwiejszą sztuką. Optymalny czas na jego zbieranie wynosi jedynie około 3 tygodni.

Dawkowanie

Pije się go 3 razy dziennie – każda porcja to ćwierć szklanki.

Jak wykorzystać sok z brzozy?

Można go wykorzystać do przygotowania okładów przy leczeniu reumatyzmu, głównie pomaga walczyć z rwą kulszową. W takich przypadkach sprawdza się maść z soku z brzozy, którą należy wcierać w bolące miejsca. Świeży sok z liści brzozy działa odtruwająco, stymuluje proces filtracji w przewodach moczowych i zapobiega powstawaniu kamieni moczowych. Wyciąg z dojrzewających pączków brzozy ma działanie przeciwbólowe i przeciwgorączkowe, pomaga też chorym na grypę. Ponadto poprawia odporność organizmu, przeciwdziała infekcjom i łagodzi objawy chorób układu pokarmowego, a także zapobiega anemii.

fot. Free-Photos / Pixabay