Tradycyjne polskie zupy – sprzyjają zdrowemu odchudzaniu

zupa ziemniaczana

Tradycyjne zupy polskie będą odpowiednie dla osób na diecie odchudzającej, które chcą stracić kilka kilogramów. Są zdrowe, pożywce, sycące, smaczne i proste oraz szybkie w przygotowaniu. Sprawdź, jakie jeszcze mają zalety i wypróbuj ją lub po prostu staraj się jadać zupy częściej. 

Zupy królują na polskich stołach – polska tradycja

Najmodniejszą zupową dietą była dieta kapuściana z lat 80. XX wieku. Zupy doczekały się własnej diety – to dieta zupowa, która polega na jedzeniu zup przez kilka dni jako jedynej potrawy albo w ramach lekkiego jadłospisu. To coś jednak więcej niż dieta odchudzająca. 

Co prawda charakteryzuje ją niska podaż kalorii, wiele cennych składników z warzyw i brak obciążających układ trawienny dodatków – jak śmietana czy zasmażka. Dietę można stosować dłużej niż zalecany tydzień, ale wtedy powinny być bardziej treściwe.

Oczywiście można je przyrządzać na wiele sposobów – nie każda jest lekka i dietetyczna. Zupy kremy ze śmietaną lub mleczkiem kokosowym albo gotowane na tłustym mięsie czy z dodatkiem kiełbasą nie będą fit. 

Które polskie zupy można jeść na diecie? Zasady diety zupowej

Dieta zupowa cieszy się dużą popularnością. Podczas diety idealna jest m.in. zupa kapuściana, ogórkowa, barszcz ukraiński, botwinka czy krem z dyni albo z cukinii. Do odchudzających zup dodajemy głównie kapustę, chociaż zalecane jest spożywanie dań urozmaiconych, by dostarczyć organizmowi wielu cennych składników odżywczych

Niskokaloryczne potrawy są zdrowe i sycące, pełne naturalnych warzyw i ziół. Składają się z bomb witaminowych i skutecznie wspomagają odchudzanie i oczyszczanie organizmu. Detoks zupowy polega na spożywaniu codziennie konkretnych zup. Nie powinna jednak trwać dłużej niż tydzień.

Kw, f: RitaE / pixabay