Lato do dobry czas, by zadbać o sylwetkę. Ładna pogoda sprzyja aktywności fizycznej, a różnorodność sezonowych warzyw i owoców sprzyja urozmaicaniu diety. Optymalnie ułożone menu pozwala zachować dobrą kondycję, zdrowie i samopoczucie.
Dieta na lato
Posiłki na lato powinny składać się ze świeżych owoców i warzyw, których o tej porze roku nie brakuje. Poniżej kilka wskazówek, jak jeść latem, a także propozycje ciekawych potraw. Dietetycy powtarzają, że dieta powinna składać się głównie z roślin (warzywa, owoce), dobrej jakości tłuszczów (oleje tłoczone na zimno, orzechy, awokado, pestki) i produktów pełnoziarnistych (jak gruboziarniste kasze, makarony i ryż). Mięso może być jedynie dodatkiem – tym bardziej latem.
Latem przestrzeganie tych zasad jest wyjątkowo proste – można szybko przygotować coś zdrowego, lekkiego i pysznego. Dobra dieta, bogata w składniki odżywcze, nieprzetworzone produkty, pełne witamin, minerałów i antyoksydantów wpływa zarówno na nasze zdrowie, jak i urodę, kondycję oraz samopoczucie.
Przykładowe menu
Nie masz głowy do planowania jadłospisów na kolejne dni? Śniadanie – ryż na mleku roślinnym z owocami i słonecznikiem; drugie śniadanie – koktajl na bazie jarmużu, szpinaku, awokado, banana i moreli; obiad – soczewica i łosoś z grilla oraz szparagi; podwieczorek – zupa krem z batatów; kolacja – placki z cukinii z serem typu feta i warzywami.
Owoce, warzywa i sport
Jak najczęściej sięgaj po świeże owoce i warzywa. Lato kusi sezonowymi produktami natury – korzystaj z nich jak. W sezonie letnim w swoim menu uwzględnij m.in. ogórki, pomidory, porzeczki, jagody, maliny, fasolkę szparagową, szparagi, cukinię, botwinkę, truskawki, maliny, brzoskwinie, agrest i inne.
Pamiętaj też regularnym nawadnianiu – o wodzie, izotonikach i sokach bez dodatku cukru. Powinno się wypijać co najmniej 2 litry dziennie – a w sezonie letnim nawet więcej. Duże znaczenie ma też aktywność sportowa i rezygnacja z cukru, soli oraz tłuszczu. Unikaj ciężkostrawnych wysokokalorycznych dań i przekąsek.
fot. silviarita / Pixabay