Bardzo kremowy, kruchy z boku i równomiernie przypieczony pasztet z fasoli sprawdzi się znakomicie na kanapki. Kwaśne jabłko, słonecznik, cebula i fasola to najlepsze połączenie. Jeszcze dodatek żurawiny i koperku i gotowe!
Składniki
- 3 szklanki (500 g) ugotowanej fasoli
- pół szklanki ziaren słonecznika
- 1 obrane jabłko
- 3 średnie cebule
- 5 łyżek oleju
- 3 liście laurowe
- ziarna jałowca i ziela angielskiego
- 4 goździki
- 3 łyżki sosu sojowego
- łyżeczka ostrej i słodkiej papryki
- 3 łyżeczki majeranku
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka rozmarynu
- łyżka musztardy
- sól, pieprz
- forma keksowa 21 cm
Wykonanie
Zalej wrzątkiem ziarna słonecznika na 20 minut. Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż na patelni na rozgrzanym oleju. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, ziarna jałowca i goździki na 15 minut, a potem je wyjmij. Pokrój jabłko w kostkę i podsmaż razem z cebulą. Zmiksuj odsączone ziarna słonecznika na gładką pastę. Rozgrzej piekarnik do 190°C.
Dodaj do masy fasolę, przyprawy, zmiksowany słonecznik, musztardę i sos sojowy. Dopraw i wymieszaj, a potem dobrze zmiksuj blenderem. Dopraw do smaku, dodaj też sól. Gotową masę przełóż do formy i piecz przez około 40 minut. Całość ostudź przez noc i dopiero wyjmij go z formy. Serwuj z chlebem razowym, z koperkiem oraz żurawiną lub kiszonym ogórkiem albo chrzanem.
KwK, f: wuzefe / pixabay