Sałatka z kurczakiem i awokado – przepis na niskowęglowodanowy obiad

sałatka z kurczakiem, awokado i bukietem sałat w beżowej miseczce

Sałatka z kurczakiem i awokado to smaczne i zdrowe danie, które doskonale nadaje się na niskowęglowodanowy obiad. Ta potrawa jest pełna białka, zdrowych tłuszczów i warzyw, co sprawia, że ​​jest idealna dla osób, które chcą utrzymywać niski poziom węglowodanów w diecie. Oto przepis.

Sałatka na niskowęglowodanowy obiad lub kolację

Ta prosta i szybka do przygotowania sałatka jest dobrym źródłem białka, zdrowych tłuszczów i witamin. Będzie ​​ idealnym wyborem na niskowęglowodanowy obiad. Dzięki różnorodności składników jest smaczna i sycąca. Możesz również zmodyfikować poniższy przepis, dodając ulubione produkty, zioła i przyprawy – m.in. imbir, kurkumę, przyprawę curry, wędzoną lub słodką paprykę, chili i inne.
Polecana sałatka to fit posiłek z kurczakiem. Mięso to wartościowe źródło białka, witamin i składników mineralnych. Z kolei awokado ma liczne wartości odżywcze, jest smaczne i bardzo wszechstronne w kuchni. Zawiera m.in. witaminy A i C, a także witaminy z grupy B. Dostarcza też cennych tłuszczów omega-3.

Sałatka z kurczakiem i awokado – przepis

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • miks sałat
  • duże awokado
  • cebula czerwona
  • pomidor
  • ogórek
  • czerwona papryka
  • Sos do sałatki:
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek lub innej
  • sok z cytryny lub limonki
  • jedna łyżeczka miodu
  • ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Przygotuj kurczaka krok po kroku – oczyść mięso i pokrój na kawałki. Możesz użyć ulubionych przypraw, by go wcześniej zamarynować – jak sól, pieprz, kolendra, papryka czy czosnek w proszku. Grilluj kawałki z filetów kurczaka na rozgrzanej patelni, aż będą złociste i miękkie. Możesz też je upiec albo ugotować na parze – wedle upodobań. Przygotowane mięso przełóż do miseczki.

W międzyczasie przygotuj warzywa w innym naczyniu – pokrój pomidora, ogórka, cebulę i paprykę na małe kawałki.

Awokado umyj i przekrój wzdłuż na pół. Połówkę skrop sokiem z cytryny, zawiń folią spożywczą i włóż do lodówki, by użyć jej później. Drugą część pokrój na mniejsze kawałki, najlepiej w kostkę. Wymieszaj je z pozostałymi składnikami. Możesz dodać do warzyw posiekaną natkę pietruszki, kolendrę lub bazylię.

W niedużej miseczce przygotuj sos – wymieszaj oliwę, sok z cytryny lub limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek i miód.

Połącz składniki, dodaj kurczaka i polej całość sosem. Delikatnie wymieszaj całość. Sałatkę serwuj udekorowaną świeżymi ziołami. Smacznego!

photo by Ruslan Khmelevsky/pexels

O Adam Kwiatkowski 120 artykułów
Hej! Jestem Adam. Sport i kalistenika to moje życie, a poranny bieg to moja codzienność. Interesuję się zdrowym odżywianiem i eksperymentuję z dietami, zwłaszcza białkowymi i niskowęglowodanowymi. Na tej stronie dzielę się swoją wiedzą i doświadczeniami. Aha, jeśli słyszysz szczekanie - to moje dwa owczarki niemieckie. Zapraszam do odkrywania tajników zdrowego stylu życia razem ze mną!