Sałatka z kurczakiem i awokado to smaczne i zdrowe danie, które doskonale nadaje się na niskowęglowodanowy obiad. Ta potrawa jest pełna białka, zdrowych tłuszczów i warzyw, co sprawia, że jest idealna dla osób, które chcą utrzymywać niski poziom węglowodanów w diecie. Oto przepis.
Sałatka na niskowęglowodanowy obiad lub kolację
Ta prosta i szybka do przygotowania sałatka jest dobrym źródłem białka, zdrowych tłuszczów i witamin. Będzie idealnym wyborem na niskowęglowodanowy obiad. Dzięki różnorodności składników jest smaczna i sycąca. Możesz również zmodyfikować poniższy przepis, dodając ulubione produkty, zioła i przyprawy – m.in. imbir, kurkumę, przyprawę curry, wędzoną lub słodką paprykę, chili i inne.
Polecana sałatka to fit posiłek z kurczakiem. Mięso to wartościowe źródło białka, witamin i składników mineralnych. Z kolei awokado ma liczne wartości odżywcze, jest smaczne i bardzo wszechstronne w kuchni. Zawiera m.in. witaminy A i C, a także witaminy z grupy B. Dostarcza też cennych tłuszczów omega-3.
Sałatka z kurczakiem i awokado – przepis
Składniki:
- pierś z kurczaka
- miks sałat
- duże awokado
- cebula czerwona
- pomidor
- ogórek
- czerwona papryka
- Sos do sałatki:
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek lub innej
- sok z cytryny lub limonki
- jedna łyżeczka miodu
- ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Przygotuj kurczaka krok po kroku – oczyść mięso i pokrój na kawałki. Możesz użyć ulubionych przypraw, by go wcześniej zamarynować – jak sól, pieprz, kolendra, papryka czy czosnek w proszku. Grilluj kawałki z filetów kurczaka na rozgrzanej patelni, aż będą złociste i miękkie. Możesz też je upiec albo ugotować na parze – wedle upodobań. Przygotowane mięso przełóż do miseczki.
W międzyczasie przygotuj warzywa w innym naczyniu – pokrój pomidora, ogórka, cebulę i paprykę na małe kawałki.
Awokado umyj i przekrój wzdłuż na pół. Połówkę skrop sokiem z cytryny, zawiń folią spożywczą i włóż do lodówki, by użyć jej później. Drugą część pokrój na mniejsze kawałki, najlepiej w kostkę. Wymieszaj je z pozostałymi składnikami. Możesz dodać do warzyw posiekaną natkę pietruszki, kolendrę lub bazylię.
W niedużej miseczce przygotuj sos – wymieszaj oliwę, sok z cytryny lub limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek i miód.
Połącz składniki, dodaj kurczaka i polej całość sosem. Delikatnie wymieszaj całość. Sałatkę serwuj udekorowaną świeżymi ziołami. Smacznego!
photo by Ruslan Khmelevsky/pexels