Łańcuch chłodniczy w logistyce
Branża spożywcza należy do jednego z najważniejszych sektorów handlu. Produkty świeże charakteryzuje krótki termin przydatności do spożycia, co stanowi duże wyzwanie dla przedsiębiorców i operatorów logistycznych. Muszą nie tylko utrzymać świeżość żywności w całym łańcuchu dostaw, ale również zminimalizować straty. Nawet najmniejszy błąd, taki jak awaria termostatu, może narazić firmę na duże koszty. Logistykę i magazynowanie produktów świeżych warto powierzyć doświadczonej firmie logistycznej, która zadba o poprawność wszystkich operacji na przestrzeni magazynowej. Konieczność zachowania maksymalnej wydajności w całym łańcuchu dostaw wymaga sięgania po coraz bardziej zaawansowane rozwiązania technologiczne i informatyczne.
Ponadto obiekty magazynowe muszą spełniać wszystkie normy jakościowe, posiadać odpowiednią wilgotność powietrza oraz optymalną temperaturę w zależności od specyfiki towaru. W tym przypadku kluczowe są warunki pracy pracowników, zakres wymogów dotyczących utrzymania higieny oraz wybór technologii magazynowania produktów. Szczególnie restrykcyjne przepisy dotyczą przechowywania żywności w halach, gdzie znajduje się wiele produktów o różnej charakterystyce. To samo dotyczy składowania produktów w chłodniach i mroźniach, gdzie towary muszą zostać posegregowane, by nie wpływały na siebie negatywnie. Ze względu na specyficzne warunki przechowywania żywności, operator logistyczny powinien dysponować sprawdzonymi rozwiązaniami o wysokim stopniu automatyzacji. Wymogi stawiane przed firmami mają na celu uniknięcie zagrożeń dla zdrowia konsumentów.
Magazynowanie żywności – logistyka kontraktowa
Operatorzy logistyczni odciążają firmy z działań związanych z magazynowaniem żywności. Logistyka kontraktowa to czynności wykonywane na powierzchni magazynowej, takie jak przyjęcia towaru, kompletacja, konfekcjonowanie, obsługa zwrotów, zarządzanie paletami oraz przygotowanie towarów do transportu. Jednym z czołowych operatorów logistycznych w Polsce jest Grupa Raben, oferująca kompleksowe usługi dla przedsiębiorstw.
Wszystkie magazyny operatora są dostosowywane pod wymogi różnego rodzaju produktów, w tym wymagających specjalnych warunków przechowywania. W ramach usług logistyki kontraktowej operator oferuje składowanie żywności, usługi dodane oraz kompleksową obsługę sklepów internetowych. Kluczowym ogniwem świeżego łańcucha dostaw jest Fresh Logistics, należący do Grupy Raben. Oferuje pełen wachlarz usług logistycznych, w tym nowoczesne hale magazynowe ulokowane w różnych częściach Polski. Fresh Logistics specjalizuje się w obsłudze logistycznej żywności wymagającej kontrolowanej temperatury od +2°C do +6°C oraz od 0°C do +2°C (UltraFresh) w całym łańcuchu dostaw.
Materiał partnera, fot. Grupa Raben Logistics