Makaron bardzo jajeczny, a może jaja a’la makaron? Oto propozycja prostego dania, który przyrządza się w mig, smakuje świetnie jako dodatek i urozmaica dania.
Główny składnik to jaja, usmażone na odrobinie oliwy, tak więc nie jest to pozycja zalecana w pierwszych fazach diety Dukana.Składniki :
- 2 jaja
- łyżeczka oliwy
- natka pietruszki lub szczypiorek lub inne zioła według uznania
- pieprz i inne suche przyprawy według uznania
W miseczce rozkłócić dwa jajka, dodać posiekaną pietruszkę, koperek, szczypiorek czy inne dodatki, które nam smakują. Na patelni podgrzewamy oliwę, wlewamy jaja, rozprowadzamy po patelni, tworząc cienki placek – omlet. Gdy dół jest ścięty, przerzucamy placek na drugą stronę, aby i ona się ścięła i lekko zrumieniła.
Gotowy placek jajeczny przekładamy na deskę do krojenia, gdy ostygnie zwijamy ją w rulon i tniemy na paseczki.
Taki makaronik możemy dodawać do zup (ugotowanych z dozwolonych produktów) czy też do sałatek. Urozmaica codzienne menu i jest jedną z alternatyw serwowania jaj.
Dopiero teraz mozna gotowac makaron w osolonej wodzie, makaron gotuje sie bardzo szybko. Jak makaron wyplynie na powierzchnie, gotuj doslownie kilka sekund i gotowe. Makaron przelac przez sito i gotowe.