
To, czego może brakować w diecie Dukana, to smaki, do jakich jesteśmy przyzwyczajeni od dziecka – smaki, które wzmacniane są solą, cukrem i tłuszczami. A właśnie te trzy produkty są zakazane na „protalu”, zwłaszcza w początkowych fazach. Czy można więc sobie bez nich poradzić? Można.
Czy jednak bez nich potrawy będą smaczne? Będą, ponieważ mamy do dyspozycji mimo wszystko wiele dozwolonych przypraw i dodatków, które poprawią smak przygotowywanych dań. Ponadto warto zauważyć, że potrzeba jest matką wynalazku, co w wypadku przejścia na dietę Dukana i rezygnacji z soli okazuje się, że zaczynamy szukać nowych rozwiązań, nowych smaków, nowych potraw, tworząc kreatywną indywidualną kuchnię.
Bawmy się więc gotowaniem, odkrywajmy nowe smaki i przekonując się, że bez solenia, słodzenia i głębokiego smażenia można całkiem smacznie jeść i w dodatku chudnąć. Na liście dodatków, jakie możemy stosować w czasie przygotowywania posiłków znajdują się suche przyprawy mielone, ziarniste, liściaste, sosy, a nawet warzywa – jest więc w czym wybierać i przygotowywać każde danie na wiele sposobów.
Przyprawy:
- anyż
- aromaty bez cukru
- bazylia
- bazylia tajska
- cynamon
- curry
- chili
- czarnuszka
- estragon
- gałka muszkatołowa
- goździki
- imbir
- lubczyk
- liść laurowy
- kakao bez tłuszczu
- kardamon
- kminek
- kolendra
- kostki rosołowe bez tłuszczu
- kurkuma
- mięta
- papryka ostra
- papryka słodka
- pieprz
- pietruszka naciowa
- rozmaryn
- szafran
- wanilia
- zioła prowansalskie
- ziele angielskie
Warzywa:
- cebula
- chrzan
- czosnek
- korniszony
Cytrusy:
- cytryna
Sosy:
- sos pomidorowy z puszki
- sos sojowy i ryby
- sos worcestershire
- tabasco