Kotlety mielone znamy w wersji z namaczaną bułką jako jeden ze składników, często panierowane w bułce tartej w celu uzyskania chrupiącej skorupki. Co jednak zrobić, gdy na liście zakazanych produktów znajduje się owa bułka? Rezygnować z kotleta mielonego? Ależ oczywiście, że nie! Proponujemy wersję bezglutenową.
Mięso, jajo, przyprawy, odrobina dozwolonych warzyw i kotlecik – pycha! Potrzebujemy do tego następujące składniki:
- 2-3 filety drobiowe zmielone osobiście (wiadomo wtedy co jemy)
- 2 jaja
- mała marchewka, kawałek selera, por, – ugotowane
- pietruszka naciowa
- ulubione przyprawy, np. papryka, pieprz, bazylia, curry
- łyżka oliwy do smażenia, ale dopiero w trzeciej fazie
Do mięsa mielonego dodajemy rozdrobnione gotowane warzywa, które dodadzą kotletom lekkości i urozmaicą wygląd, wszystkie przyprawy, pokrojoną drobno natkę pietruszki i jedno jajo całe, a z drugiego żółtko. Wszystko dokładnie łączymy. Pozostałe jedno białko ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z mięsem.
Formujemy płaskie kotleciki i smażymy z obu stron na złoty kolor. Najlepiej smażyć oczywiście bez tłuszczu – na patelni z nieprzywierającą powłoką lub na elektrycznym grillu. Choć lepiej smakują te kotleciki usmażone jednak na niewielkiej ilości łuszczu, który Dukan dopuszcza. Dlatego warto z przygotowaniem tego dania poczekać na dotarcie do trzeciej fazy diety.