Białko roślinne – źródła białka w diecie wege

białko roślinne

Produkty bogate w białko roślinne są bazą diety wegetariańskiej i wegańskiej. Pełnowartościowe białko roślinne musi jednak zawierać odpowiednie proporcje aminokwasów, by zostało przyswojone i odpowiednio wykorzystane przez ludzki organizm. Poznaj najlepsze źródła białka roślinnego. Podpowiadamy, jak je łączyć.

Dlaczego białko jest tak ważne dla organizmu człowieka?

Białko to podstawowe źródło naszego menu i pełni bardzo ważną rolę w naszym organizmie. Odpowiada za funkcje budulcowe, bierze udział w odbudowie komórek i tkanek. Stanowi też ważny składnik hormonów, uczestniczy w reakcjach odpornościowych.

Pełnowartościowe białko roślinne

Roślinne diety cieszą się coraz większą popularnością ze względu na zdrowotne korzyści. Wiele osób decyduje się wyeliminować z codziennego menu mięso albo chociaż ograniczyć jego spożycie. Dla większości osób jest to styl odżywiania i życia, bo dla roślinożerców ważny jest światopogląd. Szanują oni prawa zwierząt i unikają produktów odzwierzęcych w diecie oraz także poza nią.

Białka endogenne i egzogenne

Białka składają się z aminokwasów i można podzielić je na endogenne, czyli takie, które nasz organizm potrafi sam wytworzyć, a także egzogenne, które należy dostarczać mu z dietą, bo nie możemy ich syntetyzować sami. Pełnowartościowe białko zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy w odpowiedniej ilości.

Roślinne źródła białka

Źródłem białka są także produkty zawierające białko roślinne. Zastąpienie choćby części produktów odzwierzęcych roślinnymi źródłami białka może być korzystne dla zdrowia człowieka. Może też zapobiegać chorobom cywilizacyjnym jak m.in. cukrzyca czy otyłość. Dieta wegetariańska i wegańska musi być tak skonstruowana, by łączyć produkty stanowiące źródło białka roślinnego o wysokiej przyswajalności.

Gorsza przyswajalność białka roślinnego

Białko roślinne jest słabiej przyswajalne niż białko zwierzęce. Każdy produkt ma inną przyswajalność, ale w porównaniu do białka czerpanego z produktów pochodzenia zwierzęcego jest niższa o około 10%-40%. Rośliny są bogate w błonnik i kwas fitynowy, co wpływa na ich wchłanianie.

Jak łączyć białka pochodzenia roślinnego?

Skoro białko roślinne nie jest pełnowartościowe i ma niekompletną ilość aminokwasów egzogennych lub zawiera ich niewiele, to jest to aminokwas ograniczający. Trzeba po prostu łączyć ze sobą różne produkty w odpowiedni sposób, by dostarczyć niezbędne aminokwasy w odpowiednich ilościach. . Odpowiednie łączenie produktów roślinnych oraz urozmaicenie diety jest kluczowe.

Należy łączyć produkty zbożowe z produktami mlecznymi, a weganie dodatkowo powinni łączyć zboża z roślinami strączkowymi. Aminokwasy z różnych tych produktów uzupełniają się wzajemnie. Warto postarać się połączyć każdą z tych grup produktów w każdym posiłku, bo aminokwasy syntetyzują się w ciągu 24 godzin.

Kar, f: NatureFriend / pixabay