Jaka powinna być dieta na jesień?

zupa

Latem wybieramy lekkie i orzeźwiające produkty oparte na warzywach i owocach. Dieta na jesień powinna jednak dostarczać ciepła i energii, a także idealnie rozgrzewać, ale nie prowadzić do odkładania się tkanki tłuszczowej.

Sezon na świeże warzywa i owoce powoli się kończy, ale można czerpać z dobrodziejstw jesieni i sięgać m.in. po dynie, śliwki, gruszki i jabłka. Na straganach są też dostępne buraki i inne warzywa, z których można przyrządzać sytą i zdrową potrawę.

Podstawowe zasady stylu odżywiania jesienią
Dieta na jesień to przede wszystkim dieta rozgrzewająca – jej efektem jest utrzymanie szczupłej sylwetki, ale też skuteczna walka z niską temperaturą i chłodem. Taki styl odżywiania ma pozytywny wpływ na kondycję organizmu oraz odporność – wzmacnia układ odpornościowy i pomaga uchronić się przed jesiennym przeziębieniem albo grypą.

Jesień a większe zapotrzebowania na energię
Jednym z krążących mitów na temat sposobu odżywiania się jesienią jest nasze większe zapotrzebowanie na energię. Nie jest to prawdą, bo o tej porze roku większość z nas ma mniej ruchu – korzystamy z komunikacji miejskiej, mniej chętnie wychodzi z domu na spacer itd. Oznacza to również mniejsze zapotrzebowanie na energię z pożywienia. Prawdą jest natomiast, że spalamy wtedy więcej kalorii, bo organizm zużywa więcej energii na ogrzanie się i utrzymanie temperatury.

Ciepłe śniadanie – podstawa menu na jesień
Podstawą diety rozgrzewającej jest gorące śniadanie. Zamiast kanapek przygotuj np. owsiankę lub kaszę na mleku z owocami itd. To cenne źródło m.in. błonnika pokarmowego, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego.

Polecane produkty
Cenne białko. Białko przyspiesza produkcję ciepła w organizmie, dlatego jesienią powinno się go jadać nieco więcej – komponuj dania m.in. z drobiem, wołowiną, królikiem, rybami, ale pamiętaj też o warzywach strączkowych jak cieciorka, soczewica itd.

Warzywa i owoce. To jak zwykle podstawa diety – warto komponować z nich posiłki, powinny znaleźć się w każdym daniu. O tej porze roku nie powinny to jednak być sałatki – gotuj, duś i piecz, unikaj surowizny, bo takie produkty wychładzają organizm. Wyjątkiem są jednak kiszonki – kapusta, ogórki, buraki itd. Są one niezwykle ważne w podnoszeniu odporności organizmu. Idealne na jesień będą też zupy, kremy i tradycyjne.
Tłuszcze. Oczywiście te zdrowe, zawarte m.in. w oliwie z oliwek, oleju rzepakowym i lnianym, orzechach i awokado. Unikaj z kolei m.in. nabiału i owoców cytrusowych, bo wychładzają organizm.

Kar.kw, foto: ritaE/ Pixabay

O Adam Kwiatkowski 120 artykułów
Hej! Jestem Adam. Sport i kalistenika to moje życie, a poranny bieg to moja codzienność. Interesuję się zdrowym odżywianiem i eksperymentuję z dietami, zwłaszcza białkowymi i niskowęglowodanowymi. Na tej stronie dzielę się swoją wiedzą i doświadczeniami. Aha, jeśli słyszysz szczekanie - to moje dwa owczarki niemieckie. Zapraszam do odkrywania tajników zdrowego stylu życia razem ze mną!