Dieta bezglutenowa

Rzadko zastanawiamy się nad tym, co zawierają produkty, których na co dzień używamy w naszej kuchni. Dopiero, gdy dowiadujemy się, że nie tolerujemy jakiejś substancji występującej w jedzeniu, zaczynamy prawdziwą rewolucję kuchenną.

 
 

Wiele osób nie toleruje glutenu – białka występującego w zbożach (jęczmień, pszenica, żyto), przetworach mlecznych (śmietana, jogurty owocowe, serki topione), wędlinach, słodyczach (batoniki, ciastka, gumy do żucia), przekąskach (paluszki, chipsy), napojach bezalkoholowych (kawy rozpuszczalne, zbożowe) i alkoholowych (piwo, wódka). Właściwie gdzie się nie obejrzeć, tam znajdziemy gluten. Zawierają go kasze, makarony, zupy instant i te zabielane mąką, sosy i dressingi, przyprawy, majonezy, musztarda czy ketchup. Nawet suszone owoce, często podsypywane przez producentów mąką, aby się nie sklejały, mogą okazać się niebezpiecznym źródłem glutenu.

Co zatem jeść, jeśli stwierdzono u nas nietolerancję na gluten? Jak robić zakupy, na co zwracać uwagę? Co, z jakich produktów i w jaki sposób gotować? Czy można jeść ciasta i słodycze, mając nietolerancję tego białka?
Katarzyna Zioła-Zemczak w poradniku „Dieta bezglutenowa” wyjaśnia mechanizm choroby, ale jednocześnie przekonuje, że nie jest ona wyrokiem w kwestii przyrządzania smacznych posiłków. Dania przygotowane bez dodatku glutenu wcale nie muszą być jałowe i nijakie w smaku. Nawet cierpiąc na celiakię można w pełni zaspokoić podniebienie.

W książce znajdziemy przepisy na łatwe do przyrządzenia potrawy niezawierające uczulającego glutenu. W przykładowych jadłospisach są propozycje śniadań, obiadów, kolacji, a także podwieczorków. Z „Dietą bezglutenową” poradzimy sobie w przygotowaniu zarówno codziennych posiłków, jak i tych na bardziej wyszukane okazje.

Idealny poradnik dla osób, które niedawno dowiedziały się o swojej nietolerancji na gluten. To również doskonała lektura dla ludzi, którzy żyją z celiakią od dłuższego czasu, a chcieliby urozmaicić swoje posiłki.
Pomocna w komponowaniu menu będzie z pewnością tabela z produktami zawierającymi gluten i ich bezglutenowymi zamiennikami.

Autor: Katarzyna Zioła-Zemczak
ISBN: 978837887-172-9
Wydawnictwo Dragon, wydanie 1, 2016 r., 144 strony

Dodaj komentarz