Bez glutenu. Bez wyrzeczeń. Natchnione przepisy dla bezglutenowców, wegetarian i całej reszty świata

Według badań 99 procent ludzi, którzy mają nietolerancję na gluten, nie jest zdiagnozowanych. Gluten – białko, a dokładniej jedna z jego frakcji – gliadyna, występujące w pszenicy, życie lub jęczmieniu może silnie uczulać i prowadzić do celiakii, bardzo poważnej choroby.

Powstaje ona na skutek uszkodzenia błony jelita cienkiego i stopniowego zaniku kosmków jelitowych. W konsekwencji prowadzi do zaburzenia wchłaniania. A jeśli składniki pokarmowe, których dostarczamy organizmowi, nie wchłaniają się, zaczyna się niedożywienie.

Choć celiakia (inaczej – choroba trzewna) zazwyczaj kojarzy się z chorobą występującą u dzieci, warto wiedzieć, że może dotknąć także dorosłych. Co więcej, często rozwija się prawie zupełnie bezobjawowo, co prowadzi do tego, że wcale możemy nie wiedzieć, że jesteśmy uczuleni na gluten i nadal spożywać produkty, które go zawierają. A te występują w naszej codziennej diecie.

Jemy je na śniadanie (pieczywo, żółte sery, wędliny), obiad (zupy i sosy zabielane mąką, makarony, kasze), jako słodkie przekąski (wszelkiego rodzaju ciasta, herbatniki, lody, budynie). Gluten jest obecny także w napojach, np. kawie zbożowej, piwie, wódce oraz gumie do żucia, chipsach, kostkach bulionowych. Znajdziemy go nawet w witaminach, syropach przeciwkaszlowych i… szminkach.

Jedynym ratunkiem dla osób nietolerujących tego białka jest dieta bezglutenowa. Niestety, najczęściej kojarzy się ona z mało smacznymi, mdłymi potrawami. Weronika Madejska w swojej książce pt. „Bez glutenu. Bez wyrzeczeń. Natchnione przepisy dla bezglutenowców, wegetarian i całej reszty świata” przekonuje i udowadnia, że wcale nie musi tak być. Wie, co mówi, bo sama od kilku lat gotuje potrawy, które nie zawierają glutenu. Dodatkowo autorka nie je mięsa, stąd jej poradnik przeznaczony jest także dla wegetarian.

W książce odnajdziemy informacje na temat glutenu, jego wpływu na zdrowie osób chorych na celiakię. Weronika Madejska podpowiada też, jak odnaleźć się w świecie, w którym niemal każdy produkt zawiera ten rodzaj białka. Dzięki swoim doświadczeniom dzieli się sprawdzonymi przepisami na chleb, pizzę czy ciasto bezglutenowe.

Książka opatrzona jest zdjęciami potraw.

Autor: Weronika Madejska
ISBN: 97883283-0516-8
Wydawnictwo Helion, 2015 r., 192 strony