Mus kokosowy z czekoladą

Faza: naprzemienna PW
Ilość osób:
2
Przygotowanie:
20 minut

Składniki:

– 400 g serka homogenizowanego 0% tł.
– 3 listki żelatyny
– 2 do 3 łyżek słodziku
– 2 łyżki aromatu kokosowego
-4 białka
– 1 szczypta soli
– 4 kostki czekolady

Przygotowanie
Listki żelatyny moczyć przez 5 minut w zimnej wodzie. W garnku umieścić słodzik i dodać 4 łyżki wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2 minuty, po czym dodać aromat kokosowy i osączone listki żelatyny. Wymieszać i zdjąć z ognia. W salaterce ubić białka na pianę ze szczyptą soli, aby była bardziej sztywna. Dolać cienką strużką syrop, cały czas ubijając. Do ubitych białek dodać serek homogenizowany. Delikatnie wymieszać, tak by nie popsuć piany. Kawałki czekolady zetrzeć nożem nad masą. Znów delikatnie wymieszać. Rozłożyć przygotowaną masę do słoiczków i wstawić na 4 godziny do lodówki. Przed podaniem posypać startą czekoladą. DietaDukan.pl życzy Państwu smacznego!
Przepis: Dieta Dukana.