Roślinna kuchnia – przepis na pasztet z fasoli

czerwona fasola - przepis na pasztet

Bardzo kremowy, kruchy z boku i równomiernie przypieczony pasztet z fasoli sprawdzi się znakomicie na kanapki. Kwaśne jabłko, słonecznik, cebula i fasola to najlepsze połączenie. Jeszcze dodatek żurawiny i koperku i gotowe!

Składniki

  • 3 szklanki (500 g) ugotowanej fasoli
  • pół szklanki ziaren słonecznika
  • 1 obrane jabłko
  • 3 średnie cebule
  • 5 łyżek oleju
  • 3 liście laurowe
  • ziarna jałowca i ziela angielskiego
  • 4 goździki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka ostrej i słodkiej papryki
  • 3 łyżeczki majeranku
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka rozmarynu
  • łyżka musztardy
  • sól, pieprz
  • forma keksowa 21 cm

Wykonanie

Zalej wrzątkiem ziarna słonecznika na 20 minut. Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż na patelni na rozgrzanym oleju. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, ziarna jałowca i goździki na 15 minut, a potem je wyjmij. Pokrój jabłko w kostkę i podsmaż razem z cebulą. Zmiksuj odsączone ziarna słonecznika na gładką pastę. Rozgrzej piekarnik do 190°C.

Dodaj do masy fasolę, przyprawy, zmiksowany słonecznik, musztardę i sos sojowy. Dopraw i wymieszaj, a potem dobrze zmiksuj blenderem. Dopraw do smaku, dodaj też sól. Gotową masę przełóż do formy i piecz przez około 40 minut. Całość ostudź przez noc i dopiero wyjmij go z formy. Serwuj z chlebem razowym, z koperkiem oraz żurawiną lub kiszonym ogórkiem albo chrzanem.

KwK, f: wuzefe / pixabay