Wysokokaloryczna dieta może zwiększać ryzyko zachorowania na raka przewodu pokarmowego. Niezdrowe odżywianie oddziałuje na sygnalizację metaboliczną, co z kolei sprawia, że dochodzi do nadmiernego wzrostu komórek macierzystych jelit.
Zdrowe odżywianie to jeden z gorących tematów wśród dietetyków. Wiele pisze się o aktywności sportowej i ekologicznych produktach. Warto jednak poruszyć też temat wpływu diety na wzrost ryzyka zachorowania na nowotwory. Światowa Organizacja Zdrowia twierdzi, że dieta jest drugim czynnikiem ryzyka rozwoju raka. Jak zatem dbać o mikroflorę i jaką rolę odgrywają w tym wszystkim jelita?
Jelita to organy, które są odpowiedzialne za zachowanie w organizmie równowagi energetycznej. To one od razu reagują na jakiekolwiek zmiany w codziennym stylu odżywiania się oraz ew. zaburzenia równowagi składników odżywczych.
Dieta bogata w tłuszcze i cukier a nasze zdrowie
U osób dorosłych komórki jelitowe regenerują się, co jest ważne dla naturalnej zdolności adaptacyjnej układu pokarmowego. Jednak dieta bogata w cukier i tłuszcze nasycone zaburza te mechanizmy.
Wpływ diety wysokocukrowej i wysokotłuszczowej na komórki jelitowe jest bardzo negatywny. Jeśli takie menu jest codziennym jadłospisem to prosta droga do wielu problemów zdrowotnych – m.in. cukrzycy typu 2, otyłości i nowotworów przewodu pokarmowego.
W eksperymencie badawczym taką dietę stosowano u myszy. Jedną ze zmian w wyniku stosowania takiej diety było u niej zwiększenie rozmiaru jelita cienkiego. Ponadto okazało się, że dieta bogata w cukier i tłuszcz prowadzi do spadku liczby komórek wytwarzających serotoninę w jelicie. Efektem jest bezwładność jelit lub większy apetyt, co z kolei sprzyja też przybieraniu na wadze.
Dieta wysokokaloryczna a inne choroby
Nie tylko rak jelita jest zagrożeniem dla osób, które odżywiają się nieprawidłowo. Wysokokaloryczna dieta, bogata w cukier, złe tłuszcze, barwniki sztuczne i konserwanty, a także brak sportu sprzyja rozwoju otyłości, a także wystąpieniu takich chorób jak nowotwór trzustki, piersi czy przełyku, chorobom nerek oraz endometrium.
Czego unikać, by zachować zdrowie?
Czego jeszcze unikać? Przyrządzania potraw smażonych w głębokim tłuszczu i produktów wędzonych, bo powstają szkodliwe heterocykliczne aminy i policykliczne węglowodory aromatyczne. Dobrym pomysłem jest gotowanie w wodzie albo na parze, ew. duszenie.
Należy też zrezygnować z gotowych mieszanek (jak sosy itp.), miksów przypraw i nadmiernej ilości soli. Odradzane są też przekąski bogate w sól i sztuczne konserwanty oraz produkty przetworzone – na przykład sklepowe wędliny. Warto sięgać za to po warzywa i owoce, najlepiej z upraw ekologicznych, sezonowe. Prawidłowo odżywiony organizm ma większe szanse w walce z chorobą.
fot. Pexels / Pixabay