Dobre źródła białka w diecie

mleko źródło białka

Białko to jeden z podstawowych i kluczowych elementów diety. Jego odpowiednia ilość w codziennym menu zależy od  masy ciała, płci czy poziomu aktywności. Mamy źródła białka pochodzenia roślinnego i pochodzenia zwierzęcego. Sprawdź, jakie są ich pełnowartościowe źródła.

Pełnowartościowe białka pochodzenia zwierzęcego

Produkty bogate w białko odzwierzęce zawierają aminokwasy egzogenne – organizm sam ich nie syntetyzuje. Białka pochodzenia zwierzęcego są uznawane za klasyczne źródła białka w diecie. Dobre źródła pełnowartościowego białka to:

  • mięso czerwone,
  • drób,
  • ryby i owoce morza,
  • mleko i jego przetwory, produkty mleczne (jak twaróg, sery żółte, sery pleśniowe itd.),
  • jajka.

Białka roślinne

Produkty bogate w białko roślinne powinny być w każdej diecie. Najwięcej jedzą ich osoby na diecie wegetariańskiej, zastępując nimi mięso. Konieczna jest wtedy komplementarność aminokwasów. Przy odpowiednim ułożeniu diety białko pochodzenia roślinnego może stać się cennym źródłem materiałów budulcowych. Polecamy: 

  • rośliny strączkowe, przede wszystkim soja;
  • komosa ryżowa,
  • kasze i ryż,
  • pistacje i migdały,
  • orzechy laskowe i inne orzechy,
  • niektóre warzywa, m.in. brukselka, szparagi, 
  • odżywki białkowe z białka pochodzenia roślinnego.

Białko to tylko jeden z elementów diety – konieczne są też produkty bogate w węglowodany złożone, zdrowe tłuszcze, błonnik pokarmowy, witaminy i składniki mineralne oraz odpowiednie nawodnienie organizmu.

Kar, f: Couleur / pixabay

O Adam Kwiatkowski 120 artykułów
Hej! Jestem Adam. Sport i kalistenika to moje życie, a poranny bieg to moja codzienność. Interesuję się zdrowym odżywianiem i eksperymentuję z dietami, zwłaszcza białkowymi i niskowęglowodanowymi. Na tej stronie dzielę się swoją wiedzą i doświadczeniami. Aha, jeśli słyszysz szczekanie - to moje dwa owczarki niemieckie. Zapraszam do odkrywania tajników zdrowego stylu życia razem ze mną!