
Białko to jeden z podstawowych i kluczowych elementów diety. Jego odpowiednia ilość w codziennym menu zależy od masy ciała, płci czy poziomu aktywności. Mamy źródła białka pochodzenia roślinnego i pochodzenia zwierzęcego. Sprawdź, jakie są ich pełnowartościowe źródła.
Pełnowartościowe białka pochodzenia zwierzęcego
Produkty bogate w białko odzwierzęce zawierają aminokwasy egzogenne – organizm sam ich nie syntetyzuje. Białka pochodzenia zwierzęcego są uznawane za klasyczne źródła białka w diecie. Dobre źródła pełnowartościowego białka to:
- mięso czerwone,
- drób,
- ryby i owoce morza,
- mleko i jego przetwory, produkty mleczne (jak twaróg, sery żółte, sery pleśniowe itd.),
- jajka.
Białka roślinne
Produkty bogate w białko roślinne powinny być w każdej diecie. Najwięcej jedzą ich osoby na diecie wegetariańskiej, zastępując nimi mięso. Konieczna jest wtedy komplementarność aminokwasów. Przy odpowiednim ułożeniu diety białko pochodzenia roślinnego może stać się cennym źródłem materiałów budulcowych. Polecamy:
- rośliny strączkowe, przede wszystkim soja;
- komosa ryżowa,
- kasze i ryż,
- pistacje i migdały,
- orzechy laskowe i inne orzechy,
- niektóre warzywa, m.in. brukselka, szparagi,
- odżywki białkowe z białka pochodzenia roślinnego.
Białko to tylko jeden z elementów diety – konieczne są też produkty bogate w węglowodany złożone, zdrowe tłuszcze, błonnik pokarmowy, witaminy i składniki mineralne oraz odpowiednie nawodnienie organizmu.
Kar, f: Couleur / pixabay