Podstawą zdrowego odżywiania jest prawidłowo skomponowana dieta bogata w warzywa, owoce, ryby, nabiał, oleje roślinne, białe i chude mięso i pełnoziarniste produkty zawierające węglowodany złożone. By dobrze skomponować dietę, warto jednak wiedzieć, że pewnych produktów nie powinno się ze sobą łączyć.
Prawidłowo ułożona dieta dostarcza białek, węglowodanów i tłuszczy, a także witamin i składników mineralnych. Są jednak produkty, których nie należy łączyć ze sobą w jednym posiłku, bo wtedy tracimy cenne składniki.
Pomidor i ogórek. Połączenie tych warzyw sprawia, że tracimy witaminę C. Warto dodać, że chodzi jedynie o świeże ogórki – kiszone lub małosolne można z pomidorem łączyć bez obaw. Witamina C odpowiada m.in. za poprawę odporności organizmu, bierze udział w produkcji kolagenu, a także opóźnia proces starzenia się skóry. Ze świeżym ogórkiem nie łącz nie tylko pomidorów, ale także natki pietruszki czy innego warzywa bogatego w witaminę C. Przyczyną jest enzym askorbinaza, który znajduje się w ogórku.
Czarna herbata i cytryna. W liściach herbaty znajduje się glin, który z cytryną tworzy związek cytrynian glinu. Ten z kolei odkłada się w mózgu i może przyczyniać się m.in. do wystąpienia choroby Alzheimera.
Kawa lub herbata i wapń. Kawa lub mocna herbata wypłukują z organizmu wapń, dlatego nie popijaj nimi na przykład twarożku. Wapń jest potrzebny dla zdrowych kości, gwarantuje też prawidłowe funkcjonowanie mięśni, pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia i wspomaga pracę serca. W napojach tych jest kwas szczawiowy, który łączy się z wapniem z sera, mleka, jogurtu czy innego produktu mlecznego. Wapń nie może być wtedy wykorzystany przez organizm.
Ziemniaki i jajko. Takie połączenie także prowadzi do utraty wapnia, a dodatkowo też żelaza. Źródłem wapnia jest nabiał, a zatem także jajka. Nie serwuj ich z ziemniakami, bo one także zawierają szczawiany, które hamują proces przyswajanie wapnia i żelaza.
Kajzerka z dżemem. Białe pieczywo – jak bułka czy zwykły chleb pszenny – zawiera proste węglowodany. Prowadzą one do szybkiego wzrostu cukru we krwi. Dżem także jest bogaty w cukry proste, dlatego taka przekąska przyczynia się do gwałtownego skoku stężenia cukru w organizmie, co mocno obciąża trzustkę. Takie śniadanie można zjeść od czasu do czasu, najlepiej po wysiłku.
fot. kie-ker / Pixabay