Awokado jest cennym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych. To uniwersalne warzywo, idealne do wielu przekąsek i sałatek. Poznaj jego zalety.
Właściwości zdrowotne awokado
- wspomaga pracę układu trawiennego – zawiera dużo błonnika pokarmowego i cenne enzymy. Poprawia trawienie, zapobiega gromadzeniu się wody w organizmie i zaparciom, usprawnia pracę wątroby;
- zapobiega chorobom serca, co zawiera cenne dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe oraz fitoskładniki. Obniżają ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu, poprawiają pracę układu naczyniowego;
- korzystnie wpływa na pracę mózgu – stanowi dobre źródło kwasów tłuszczowych Omega-3 i witaminy E. Możesz dzięki niemu poprawić pamięć i koncentrację, a także zapobiec rozwojowi choroby Alzheimera;
- ma silne właściwości przeciwzapalne – jest bogate w enzymy i aminokwasy, może zapewnić ulgę w chorobach reumatycznych, stanach zapalnych wątroby i bólach stawów;
- poprawia nastrój, sprawia, że czujemy się pozytywnie – jego związki zamieniają się w kwas foliowy;
- reguluje poziom cholesterolu we krwi, regularne spożywanie tego owocu może pomóc w obniżeniu cholesterolu LDL (tzw. „złego cholesterolu”);
- poprawia wygląd skóry, pomaga jej odzyskać młodość – jest źródłem witaminy E i glutationu, antyoksydantu hamującego proces starzenia się skóry. Dodatkowo chroni ją przed działaniem promieni ultrafioletowych;
- zawiera luteinę i zeaksantynę, dzięki którym wspomaga wzrok. Regularne spożywanie awokado może zapobiec zaćmie oraz zwyrodnieniom plamki żółtej.
fot. JillWellington / Pixabay