Regeneracja powłok gastronomicznych

Regeneracja powłok gastronomicznych

Wynalezienie teflonu było rewolucją w branży gastronomicznej. Pozwoliło na smażenie bez tłuszczu oraz dbanie o zdrowie. Wielu kucharzy na co dzień korzysta z patelni teflonowej. Jak zadbać o to, by potrawy były zarówno smaczne, jak i bezpieczne dla klientów?

Powłoki teflonowe – czy są bezpieczne dla zdrowia?

Teflon od lat 60. XX wieku jest wykorzystywany jako powłoka na sprzęcie gastronomicznym – m.in. na patelniach, wokach, garnkach, gofrownicach i różnych kuchennych akcesoriach. Skutecznie zapobiega przywieraniu i przypalaniu różnych produktów – m.in. omletów, mięs, ryb czy placków – podczas smażenia. Powłoki teflonowe wyróżnia wysoka odporność na zarysowania, uszkodzenia czy odpryskiwanie, a także wpływ wysokich temperatur.

Teflon jest uważany za w pełni bezpieczny dla zdrowia ludzi – nie jest ani rakotwórczy, ani toksyczny. Co ważne, nie wywołuje też alergii. Dzięki swoim właściwościom jest świetnym wyborem do produkcji powłok patelni, woków, gofrownic oraz innych sprzętów i akcesoriów używanych w gastronomii.

Jak dbać o patelnię z powłoką teflonową?

Codzienne użytkowanie sprzętu i akcesoriów z taką powłoką jest bezpieczne, ale trzeba pamiętać o kilku ważnych kwestiach. Przede wszystkim zużyta powłoka nie nadaje się do dalszego użytkowania – taką patelnię należy wyrzucić lub oddać do regeneracji.

Przede wszystkim nie należy jej nagrzewać do najwyższych temperatur. Za maksymalną temperaturę uważa się 250 st. C. Nie ma zatem żadnego zagrożenia dla zdrowia podczas smażenia potraw, gdyż najczęściej temperatura wynosi wtedy maksymalnie 220 st. C.

Nie powinno się też ogrzewać patelni pustej, bez zawartości, bo to prosty sposób, by przyspieszyć jej zniszczenie. Do mieszania lub przekładania potraw należy używać silikonowych lub drewnianych akcesoriów, gdyż te ze stali nierdzewnej mogą szybko porysować powierzchnię woka, garnka czy patelni.

Na czym polega renowacja powłok sprzętu gastronomicznego?

Każda patelnia teflonowa ma swój okres przydatności i po jakimś czasie nie będzie pełniła swojej funkcji, czyli nie będzie nadawała się do użytku. Nie można jednoznacznie stwierdzić, jak długo można ją użytkować – można natomiast bez problemu to zauważyć. Należy sprawdzać na bieżąco stopień jej zużycia. Jeśli jest porysowana lub szybko się nagrzewa, trzeba sięgnąć po inną.

Zużyty sprzęt można oddać do Nelvi Gastro, fachowców od renowacji powłok gastronomicznych: https://nelvigastro.pl. Firma oferuje zdjęcie zużytej powłoki oraz nałożenie profesjonalnych powłok Vitaflon® lub powłok innego rodzaju.

O Adam Kwiatkowski 120 artykułów
Hej! Jestem Adam. Sport i kalistenika to moje życie, a poranny bieg to moja codzienność. Interesuję się zdrowym odżywianiem i eksperymentuję z dietami, zwłaszcza białkowymi i niskowęglowodanowymi. Na tej stronie dzielę się swoją wiedzą i doświadczeniami. Aha, jeśli słyszysz szczekanie - to moje dwa owczarki niemieckie. Zapraszam do odkrywania tajników zdrowego stylu życia razem ze mną!