
Masz za wysoki cholesterol? Natychmiast zmień sposób odżywiania! Bo to właśnie odpowiednia dieta obniży jego poziom.
Podwyższony cholesterol jest jednym z głównych powodów zawału serca, choroby wieńcowej, udaru mózgu, wylewu. Na choroby te co roku umiera w Polsce bardzo wiele osób. Co warte odnotowania, aż 75 procent z nas nie zna poziomu swojego cholesterolu. Nie badamy się regularnie, nie dbamy o profilaktykę, nic dziwnego więc, że jesteśmy zmęczeni, otyli, zapadamy na różne schorzenia i choroby.
Brak w naszej codziennej diecie zbilansowanych posiłków, jemy dużo, szybko i w nieregularnych odstępach czasu. I często te potrawy, które dla naszego organizmu są niezdrowe, a nawet trujące.
Dodatkowo brak ruchu i siedzący tryb życia powodują, że spada nam energia i cierpimy na złe samopoczucie.
Dieta antycholesterolowa pełni podwójną rolę: dzięki odpowiednim produktom eliminuje „zły” cholesterol oraz dostarcza elementów niezbędnych do wzrostu ilości „dobrego” cholesterolu. Chcąc zniwelować ryzyko zachorowania na choroby, których przyczyną jest nadmiar cholesterolu, powinniśmy zastosować się do zaleceń diety antycholesterolowej i do naszej kuchni wprowadzić produkty takie jak: ryby, warzywa i owoce, oleje roślinne, oliwę, orzechy, migdały i produkty pełnoziarniste. Unikajmy natomiast czerwonych mięs, podrobów, tłustych wędlin, jasnego pieczywa, śmietany.
[buybox-widget category=”book” ean=”9788364647413″]
Sonja Carlsson, autorka książki „Dieta antycholesterolowa. 111 przepisów na potrawy zwalczające zły cholesterol” przedstawia mechanizm wpływu odżywiania na poziom cholesterolu. Podaje wskazówki, w jaki sposób obniżyć jego poziom, przedstawia listę pomocnych produktów oraz przepisy na smaczne i zdrowe posiłki dla całej rodziny.
W książce znajdziemy przepisy zarówno na dania obiadowe, śniadania, kolacje, a także przekąski i napoje. Polecamy zwłaszcza przepisy na pyszne pasty kanapkowe!
Autor: Sonja Carlsson
ISBN: 9788364647413
Wydawnictwo Esprit, wydanie 1, 2015 r., 240 stron