Faszerowane kwiaty cukini

Faza: naprzemienna PW
Ilość osób:
2
Przygotowanie:
ok 45. minut

Składniki:

-4 ładne kwiaty cukinii
– 2 małe cukinie
– 1 bakłażan
-2 cebule
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżeczka tymianku
– 2 łyżeczki oliwy z oliwek
-1 drobiowa kostka rosołowa bez tłuszczu
-8 listków bazylii
– 100 g kawałków piersi z kurczaka
– Sól
-Pieprz

Przygotowanie:
Cebule obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na patelni teflonowej podgrzać jedną łyżeczkę oliwy z 4 łyżkami wody. Cebulę i czosnek podsmażyć na małym ogniu. Smażyć przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać sól, pieprz i posypać tymiankiem. Obrać cukinie i kabaczka i pokroić w drobną kostkę. Smażyć z 1 łyżeczką oliwy i 4 łyżkami wody przez 5 minut, a następnie dodać kawałki piersi. Przyrumienić. Do salaterki włożyć wszystkie warzywa i mięso z kurczaka, a na wierzchu posypać posiekaną bazylią. Przyprawić, wymieszać i delikatnie wypełnić masą kwiaty cukinii. Aby zamknąć kwiaty, pokroić pora wzdłuż na cienkie paseczki, a następnie gotować przez 1-2 minuty we wrzącej wodzie. Osączyć i związać kwiaty paseczkami. Podgrzać w garnku żeliwnym 250 mililitrów wody z drobiową kostką rosołową bez tłuszczu. Gdy się zagotuje, włożyć faszerowane kwiaty cukinii, zamknąć garnek i dusić przez 20 minut. Podawać gorące z sosem z pomidorów.
DietaDukan.pl życzy Państwu smacznego!
Przepis: Dieta Dukana. 

O Adam Kwiatkowski 120 artykułów
Hej! Jestem Adam. Sport i kalistenika to moje życie, a poranny bieg to moja codzienność. Interesuję się zdrowym odżywianiem i eksperymentuję z dietami, zwłaszcza białkowymi i niskowęglowodanowymi. Na tej stronie dzielę się swoją wiedzą i doświadczeniami. Aha, jeśli słyszysz szczekanie - to moje dwa owczarki niemieckie. Zapraszam do odkrywania tajników zdrowego stylu życia razem ze mną!