
Naukowcy dwoją się i troją, by znaleźć sposób, by zatrzymać procesy starzenia się organizmu. Nie jest o możliwe, ale można je spowolnić. Kluczową rolę pełni nasza codzienna dieta i styl życia. Okazuje się, że warzywa i owoce podawane w sokach mogą pomóc cieszyć się młodym wyglądem dłużej. Ważne, by były świeże i wypijane od razu po wyciśnięciu!
Sok z marchewki
Marchewka jest bogata w cenne przeciwutleniacze, które wpływają korzystnie na zdrowie i hamują proces starzenia się organizmu, poprawiają wygląd i kondycję skóry oraz włosów. Ma też luteinę, która dobrze wpływa na zdrowie mózgu i wzrok. Słynie też jako kopalnia beta-karotenu, ten z kolei obniża ryzyko wystąpienia raka prostaty, ale też dodaje cerze zdrowego i naturalnego koloru i blasku.
Sok z buraków
Sok z buraków pomaga spowolnić proces starzenia, ale nie każdy jest w stanie go wypić. Często łączy się go z innymi warzywami i owocami – pasuje do niego m.in. cytryna, ogórek czy jabłko. Wpływa też korzystnie na naczynia krwionośne i pomaga utrzymać niższe ciśnienie, obniża poziom cholesterolu i zapobiega miażdżycy i chorobom serca. Ma też właściwości przeciwzapalne i poprawia jędrność skóry.
Sok z ogórków
Można pić sok ze świeżych ogórków, kiszonych lub małosolnych – każdy ma inne właściwości. Sok z ogórków małosolnych jest bogatym źródłem witamin A, C, E i K oraz z grupy B, a dodatkowo też potasu, wapnia, żelaza, magnezu, cynku i fosforu. Woda po kiszonych ogórkach zawiera bakterie probiotyczne. Sok ze świeżych ogórków działa oczyszczająco i przeciwutleniająco, świetnie nawadnia, łagodzi zaparcia i wspomaga utratę wagi, a także kontrolę cukru we krwi.
Sok z granatu
Granaty opóźniają starzenie się komórek organizmu. Poza tym zawierają cenne polifenole, które zmniejszają stan zapalny i obniżają ciśnienie krwi. Są dobre w profilaktyce chorób serca i układu krążenia, mogą też zabezpieczać przed nowotworami.
fot. PhotoMIX-Company / Pixabay