Wiele osób uważa, że odżywia się zdrowo i ich diecie nie można nic zarzucić. Okazuje się jednak, że dietetycy potrafią nas zaskoczyć. Jeśli uważasz, że Twoje codzienne menu jest idealne, to sprawdź swoją wiedzę!
Czy wiesz, że?
- Podczas jedzenia posiłków mięsnych nie należy ich popijać czarną herbatą? Polifenole hamują aż o 70 -90% przyswajanie żelaza niehemowego. Wypij herbatę dopiero godzinę po posiłku.
- Płatki z mlekiem to często bomba kaloryczna? Wiele z nich jest dosładzana, m.in. poduszeczki, czekoladowe kuleczki, ale też wiele produktów oznakowanych jako „fit”. Wybieraj zatem jedynie te bez ulepszaczy.
- Wino ma korzystny wpływ na nasz organizm? Mówimy o lampce dobrej jakości wina do posiłku. Czerwone wino wspomaga trawienie, reguluje ciśnienie krwi, sprawia, że składniki odżywcze lepiej się wchłaniają. Poza tym wino to cenne źródło antyoksydantów.
- Piwo zawiera witaminę B? Popularny napój alkoholowy na bazie chmielu dostarcza pewnych ilości witamin B1, B2, B3 i B6. Nie traktuj piwa jako ich źródła – mowa o okazjonalnie wypijanym jednym małym piwie dobrej jakości.
- Nie łącz w jednym posiłku ziemniaków i jajka. Takie połączenie sprawia, że tracimy wapń. Jest on niezbędny, by mieć zdrowe kości i zęby, gwarantuje też prawidłowe funkcjonowanie mięśni i wspomaga zachowanie odpowiedniego ciśnienia. Jajek nie należy serwować z ziemniakami, bo tak popularne w polskiej kuchni kartofle zawierają szczawiany. Hamują one przyswajanie wapnia oraz żelaza, składników zawartych w jajach.
fot. dungthuyvunguyen / Pixabay