Otręby spożywane w czasie stosowanie diety Dukana odgrywają bardzo ważną rolę. Zawierają błonnik wspomagający codzienną pracę jelit i oczyszczenie ich ze złogów oraz toksyn, a także beta-glukan silnie stymulujący układ immunologiczny.
Otręby doskonale przechwytują spożywane kalorie, regulują przemieszczanie się treści jelitowej, a co równie ważne w czasie diety odchudzającej – powodują uczucie sytości. Jedna łyżeczka otrąb owsianych absorbuje dwadzieścia pięć razy swoją pojemność w wodę, dzięki temu właśnie czujemy się najedzeni, nie podwyższając przy tym wartości energetycznej jedzenia. Włókna rozpuszczalne zawarte w błonniku pomocne są więc w uzyskaniu a potem w utrzymaniu niskiej masy ciała, ale również zapobiegają zaparciom, które często dokuczają osobom na diecie.
W diecie Dukana istotne jest przyjmowanie błonnika w każdej fazie, nawet ostatecznej stabilizacji. Wskazane są dwie, trzy łyżki otrąb owsianych dziennie, nie więcej. Warto pamiętać o tym, że prócz kalorii i toksyn, których pozbywamy się dzięki błonnikowi, tracimy również przy okazji ważne dla naszego zdrowia i prawidłowego funkcjonowania mikroelementy. Dlatego należy przyjmować też suplementy diety w celu uzupełnienia ewentualnych braków, głównie magnezu.
Spośród innych, zalecanych suplementów diety do stosowania podczas Diety Dukana są preparaty zawierające duże ilości flawonoidów, antocyjanów i witaminy C. Idealnym pasują tutaj preparaty przyrządzone z owoców aronii, np. Golden Aronia, czy innych owoców ciemnych.